Covoare persane – Un monument de istorie

Scurt istoric al covorului persan

Covoarele persane sau covoarele in sine, au fost intotdeauna si inca mai sunt o parte importanta a culturii iraniene si a vietii de zi cu zi a poporului iranian.

In multe cazuri, covoarele sunt bunurile cele mai apreciate din locuinta unei persoane de origine iraniana, astfel nu este surprinzator ca nivelul de productie pe intreg teritoriul acestei tari este egal cu nivelul de productie din 1979, inainte de revolutia islamica. Covoarele in Iran sunt produse in momentul de fata chiar si in zonele in care tesutul nu a fost practicat in trecut, fiind o afacere profitabila.

Un covor persan in ochii nostrii, este un mod de a privi o splendoare artistica cultivata pentru mai bine de 2500 de ani. Iranienii au fost printre primii tesatori de covoare al vechilor civilizatii si prin secole de creativitate si ingeniozitate au atins un grad unic de excelenta in acest sector.

Pentru a urmari istoria unui covor persan, este necesar sa urmam o cale catre dezvoltarea culturala a uneia dintre cele mai mari civilizatii din lume. 

Primele covoarele persane au fost concepute atat ca si un articol de nevoie care acoperea podeaua sau pur si simplu pentru a proteja membrii tribului nomad de frig si umiditate. Cu timpul regii si nobilii au vazut in ele semne de bogatie si podoabe pentru palate si cladiri deosebite.

Multi oameni din Iran au investit toata bogatia lor in covoare persane ca in niste actiuni valoroase la bursa din America. In bazarul din Teheran, exista depozite subterane care sunt pline de modele deosebite cu tesaturi fine pastrate ca mari investitii pentru oamenii de afaceri ai locului.

De-a lungul secolelor, covorul persan a primit recunoastere internationala pentru splendoarea sa artistica.

In palate , cladiri celebre, case bogate sau muzee din intreaga lume , covorul persan este unul din cele mai frumoase si deosebite piese de decor.

In momentul actual, Iranul produce mai multi mp de covor decat toate fabricile de profil impreuna.

Pentru modele de covor persan de lana din magazin startdecor, va invitam sa faceti clik: AICI