Covoare si traverse bisericesti

COVOARE BISERICESTI

Ca rezultat al schimbarilor in liturghie si al diverstitatii in modulnde utilizare al bisericilor de catre comunitate, in ultimii ani au avut loc numeroase alterari la scara larga ale bisericii ce cuprind reorganizarea, adaugarea toaletelor, facilitati de preparare ale ceaiului si ale cafelelor si in unele cazuri chiar si extinderea cladirilor.

Modul de utilizare al carpetelor in biserici s-a schimbat de-a lungul timpului, la fel cum aceasta schimbare a avut loc si in sectoarele comerciale si domestice. In cladirile bisericesti sunt cautate datorita flexibilitatii, deoarece acestea  sunt folosite si pentru ale activitati ale comunitatii.

Alegerea unui covor poate parea relativ neimportanta, alegerea culorii si calitatea depinzand de bugetul alocat acestuia. Totusi, procestul se poate dovedi a fi dificil datorita numeroaselor pareri si opinii care de obicei se dovedesc a fi in contradictie. De prea multe ori nu se solicita un ajutor profesional, acest proces fiind considerat relativ neimportant, desi o anumita judecata este necesara in alegerea produsului final.

Cum alegem o culoare? Cat de lung trebuie sa fie acest covor sau poate ar trebui sa-l inlaturam? Ce avem voie sa facem?

Alegerea covorului poate avea un mare impact asupra experientei din biserica. Culoarea potrivita poate completa interiorul si totodata permite concentrarea necesara pe durata slujbelor, in timp ce ofera un aer cald si primitor. In unele situatii, un covor poate fi si neadecvat deoarece poate afecta acustica sau chiar si podeaua daca acesta nu este asezat corect. Ar fi pacat ca o parohie sa nu profite de oportunitatea de schimbare sau imbunatatire doar din simplul motiv ca nu stiu de unde sa inceapa.  Lipsa de informatie poate duce la incetinirea procesului. Planul la scara al bosericii ar putea ajuta la intelegerea finisajelor podelelor si al modului de utilizare al acestora. De asemenea un set de fotografii cu interiorul bisericii pot ajuta la intelegerea culorilor, materialelor si mobilei utilizate.

Un numar mare de factori pro sau contra folosirii covoarelor trebuie luat in considerare:

– Prin extinderea spatiului de acoperire al unui covor se poate oferi spatiu de sedere acceptabil pentru copii, se estompeaza zgomotul pasilor din incapere in timp ce acesta ofera un aer comfortabil si primitor

– Unele biserici au un spatiu mic cu finisaje diferite care poat avea ca rezultat impaginea unui spatiu ingramadit si nearanjat. Adaugarea unui covor poate elimina aceasta aparenta datorita unificarii sau acoperirii diverselor modele si texturi.

– Covorul este o influenta majora asupra acusticii si cei care opteaza pentru acesta vor trebui sa aplifice sunetul in cazul in care in acea biserica se organizeaza mereu activitati muzicale

– In unele biserici, spatiile precum cel de sedere si altarul sunt delimintate de texturi diferite. Un covor poate unifica acele spatii si totodata sa atraga atentia asupra altarului. Un covor care sa acopere complet podeaua nu va face deosebirea dintre aceste spatii.

Biserica Covoare Vultur Bicefal Traverse

 – Un covor nu va proteja inneaparat spatiul de dedesubt deoarece poate fi zgariat de particulele de praf din acesta. Multe biserici istorice pot avea podele denivelate si umede. Orice covor ales pentru acestea nu poate avea o tesatura cauciucata sau care poate absorbi si pastra umezeala. Podelele de lemn vor mucegai daca nu sunt aerisite iar cele ce piatra sau gresie se pot deteriora.

– In bisericile moderne in care mobila nu este fixata de podea datorita numeroaselor utilizari ale acesteia se recomanda covorul fixat de podea.

– Unele zone ale podelei precum intrarea sau culoarul dintre scaune, covoarele vor suferi mai multa uzura. Umezeala de la aranjamentele florale, ramasite de ceara de la lumanari sau varsari accidentale ale diverselor lichide pot duce la o intretinere mai dificila a covorului. Covoarele au o limita de uzura si este recomandata schimbarea acestora o data la 5 de ani.

 – Folosirea unei carpete lipite nu este recomandata caldirilor vechi deoarece lipiciul folosit poate distruge podeaua de dedesubt. Aceasta nu se aplica bisericilor care au podea din ciment sau lemn masiv deoarece aceste pot beneficia de stratul de covor.

Cum se poate alege covorul potrivit bisericilor. Raspunsul consta in alegerea acestuia in functie de fiecare spatiu si fiecare tip de constructie, deoarece fiecare dintre acestea e unic. Nu exista reguli ale alegerii culorilor sau calitatii covoarelor, acestea putand varia de la cele de duzina la cele facute la comanda, special pentru acel spatiu de podea. Difersitatea culorilor si nuantele acestora sunt limitate doar de disponibilitate, desi o privire larga asupra celor folosite in acest tip de spatiu vor da impresia ca doar rosul si albastrul sunt potrivite. Trebuie tinut minte ca si aceste culori pot avea nuante diferite, pot fi puternice sau sterse si pot varia in intensitate. Biserica trebuie vazuta in ansamblu, cu toate culorille, nuantele, materialele si textura mobilierului si ferestrelor si tipul de podea. Chiar si o schimbare subtila poate afecta rezultatul final.

– Carpetele pot varia in termeni de calitate si pret. Un covor uzat poate da un aer neingrijit intregii cladiri. Este recomandata alegerea unui covor rezistent la uzura si care este usor de intretinut.

– Un covor nu trebuie niciodata sa disraga atentia si sa o atraga asupra locurilor si lucrurilor importante, precum altarul. Acesta poate distrage atentia daca este patat sau murdar. Un material rezistent la uzura si pete poate fi solutia potrivita. Culoarea prafului este mult mai deschisa si un covor de culoare verde deschis poate fi mai usoara de intretinut decat rosul sau albastrul inchis. Petele si mizeria se observa mai usor pe un covor simplu decat pe unul cu diverse modele.

– Spatiul din interiorul biserici poate parea mai linistit daca nu este impovarat de multe culori si texturi. Unele biserici pot parea ingramadite si agitate datorita diverselor texturi, culori si datorita materialelor mobilierului. In cazul acesta este necesar sa estimpam efectul culorilor si sa alegem un covor care le unifica si permite o focalizare asupra obiectelor importante. Pentru obtinerea acestui efect, se recomanda folosirea acelorasi culori precum ale obiectelor care nu treebuie sa iasa in evidenta. În mod contrar, daca un covor albastru este folosit dinspre altar catre vitralii, acea culoare va disparea si atentia va fi atrasa de restul culorilor din acel vitraliu, rezultand intr-o imagine distorsionata.

– Culoarea caramizii, pietrei sau a peretelui din interiorul bisericii poate influenta intreaga imagine. Culoarea pietrei poate varia de la deschisa si calda, la gri inchis. Un covor de culoare rosie poate da efectul de spatiu si mai rece, in timp ce unul de o culoare similara cu cea a peretelui, o poate amplifica. Covoarele de culori maro, visinii, aurii sau neutre pot fi folosite pentru estomparea efctului culorilor peretelui.

– Daca se alege o culoare neutra, acesta trebuie sa fie compatibila cu culoarea lemnului, a peretelui sau a pietrei.

– Nu este necesar ca o culoare vie sa inveseleasca si sa lumineze spatiul. In mod contrar, aceasta poate face ca totul sa para demodat si invechit. Lumina sau nevoia de redecorare sunt factori importanti. Covoarele cu culori vii sunt potrivite in biserici luminoase si ingrijite.

– Nuantele subtile precum grenaul sau albastru inchis sunt mult mai usor de folosit si se imbina mult mai bine decat nuantele puternice.

 – Cu cat este mai dens, cu atat va rezislta mai mult, desi va costa mai mult. Investitia in covoare de calitate isi va spune cuvantul in fata uzurii si timpuui de pastrare. Un covor un covor pentru trafic intens, este mai rezistent decat cele cauciucate.

– Dupa alegerea culorii potrivite, mostre de covor pot fi aduse si pozitionate in spatiul bisericii inainte de a lua o decizie finala. De asemenea, culorile pot parea diferite in functie de lumina, daca acesta este naturala sau artificiala. Aceasta fiind luata in considerare, lumina va influenta culoarea in spatiile diferite ale aceleiasi incaperi.

Un covor de inalta calitate va costa mai mut, iar biserica va trebui sa-l pastreze pentru o mai lunga durata de timp. In cazul in care bugetul este mai restrans, culoarea si nu calitatea isi va spune cuvantul in alegerea covorului. Alegerea culorii potrivite va face fata petelor dificile si va pastra atentia asupra slujbei si altarului, covorul facand legatura catre altar sau mentinandu-se pe fundal.

Va invitam sa vizualizati catalogul online Stildeco Covoare Bisericesti sau catalogul de Traverse Bisericesti prin clik AICI